Minister avvisar kommuners önskan

Migrationsministern avvisar nu kommunernas önskan om mer tid att fatta beslut om att ta över boenden för föräldralösa asylsökande barn från Migrationsverket.

Enligt ett riksdagsbeslut ska kommunerna ta över ansvaret för barnen den 1 juli, ett beslut som fattades av Riksdagen i mars.

”Orimligt lite tid” anser hälften av kommunerna, och hittills har inte någon kommun tackat ja till ett sådant övertagande.

- Jag har förståelse för att kommunerna vill ha mer tid på sig men anser däremot inte att tiden är för knapp, sa migrationsminister Barbro Holmberg till Ekot.

Därmed är framtiden oviss för de asylsökande barn som till exempel bor i Migrationsverkets anläggningar i Alvesta. De kommer troligen att flyttas till familjehem eller institutioner.

Att de här barnen tvingas till ännu ett uppbrott är givetvis inte bra, medger migrationsminister Barbro Holmberg.

- Jag förstår att barnen blir oroliga. I vissa fall kanske man måste ha en lösning med familjehem till exempel. Men då ska vi komma ihåg att vissa kommuner kanske inte vill ha institutioner utan kommer att lösa det här även långsiktigt med familjehem. Det är något som väldigt många anser vara en bättre form för omhändertagande av barn, säger hon.

Fem av tio kommuner där Migrationsverket har anläggningar anser att tiden är för snäv och hittills har ingen av de tillfrågade kommunerna tackat ja till att ta över Migrationsverkets boenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".