Lars Artman får inte vara präst

Prästen i Göteryds pastorat, Lars Artman, får inte längre vara präst.

Det beslutade domkapitlet i Växjö stift under onsdagen.

Anledningen är att Lars Artman låtit sig vigas till biskop i Missionsprovinsen, en organisation som bland annat motsätter sig kvinnliga präster och offentlig välsingnelse av partnerskap.

Det går inte att förena med att fortsätta som präst inom Svenska kyrkan, anser domkapitlet.

Biskopen i Växjö stift, blivande ärkebiskopern Anders Wejryd, liknar det vid bigami, månggifte.

- Man blir så att säga gift med två. I tanken med en vigning ligger ju ett ansvarighets- och samhörighetsförhållane. Det kan man inte ha åt två olika håll när det är två organisationer som inte fullt ut erkänner varandra, säger han. 

Lars Artman vigdes till biskop i Missionsprovinsen den 22 april och bara två dagar senare beslutade domkapitlet att ta ifrån honom hans rätt att vara präst fram till det avgörande beslutet i dag.

Svenska kyrkans uppfattning är att biskopsvigning inom Missionsprovinsen bryter mot kyrkoordningen.

Och det här anses vara ett så allvarligt brott mot dom löften som en präst förbundit sig att leva efter att det inte går att kombinera med fortsatt tjänst som präst inom Svenska kyrkan:

Beslutet i dag innebär att Lars Artman kommer att avskedas med omedelbar verkan eller sägas upp av sin arbetsgivare, Göteryds pastorat. Det finns inga andra tjänster att erbjuda honom, enligt pastoratets ledning.

Missionsprovinsen är formellt en ideell förening med egna stadgar och med företrädare som bland annat är emot kvinnliga präster och som tar avstånd att välsingna homosexuella som ingått partnerskap eftersom det strider emot en gudomlig ordning, enligt deras tolkning.

Och dom uppfattar sig som en inomkyrklig rörelse, men Svenska kyrkan klassar missionsprovinsen som ett eget samfund.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".