Botoxinjektioner allt vanligare

Skönhetsbehandlingar, som att släta ut rynkor genom en botoxinjektion, blir allt vanligare i Sverige. Och även i Kronoberg har den här typen av behandlingar ökat markant på senare tid, enligt hudläkaren Tore Nilsen i Växjö.

Men det finns vissa risker och obehagliga biverkningar med de här behandlingarna. Botox, som är ett nervgift, kan i värsta fall leda till att tårproduktionen i ögonen förstörs och att man drabbas av metallsmak i munnen.

Lysande vita och jämna filmstjärneleenden och 70-åringar som ser ut som 40 är vi vana vid från kändisvärlden. Men bland vanliga människor syns det inte på samma uppseendeväckande sätt.

Men det blir alltså allt vanligare att vanliga svenskar slätar ut rynkor och fyller ut läpparna med nervgiftet botox och ämnet restylane.

Tore Nilsen arbetar som hudläkare på Specialistläkargruppen i Växjö och han utför bland annat botoxbehandlingar. Och enligt honom har det skett en enorm ökning på femton år.

- I dag har det blivit mer accepterat och det är alla slags människor som besöker kliniken. Men än så länge är det inget man gör på lunchrasten, säger Tore Nilsen, även om det skulle vara möjligt i teorin.

Ämnet restylane har relativt få biverkningar, bland annat kan man få blåmärken och knutor i huden en period. Medan botox förlamar muskulaturen under några månader.

Och det värsta som kan hända är att tårproduktionen i ögat blir förstörd eller att man drabbas av metallsmak i munnen. Och på grund av riskerna är det mycket viktigt med information före ett ingrepp, säger Tore Nilsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".