Idrottsprofil anklagas av arbetsgivare

En framträdande idrottsprofil i en av länets största idrottsföreningar anklagas av sin arbetsgivare, byggföretaget Skanska, för att ha utnyttjat företaget för privata syften.

Och både han och ytterligare en kollega till honom har nu valt att säga upp sig själva.

Skanska har inlett en internutredning och överväger också en polisanmälan.

Agneta Ljunggren är informationsdirektör på Skanska Sverige.

- Vi ser mycket allvarligt på det här.

Dom båda männen har haft chefsbefattningar och arbetat för Skanska i decennier. För ett par veckor sedan valde dom själva att säga upp sig - ställda inför företagsledningens anklagelser om att ha utnyttjat byggföretaget för privata ändamål.

Reaktionerna inom företaget har varit både besvikelse och stor ilska.

- Dom här personerna har använt företagets medel för personliga saker, säger Agneta Ljunggren.

Några närmare detaljer vill Skanska inte gå ut med i dag.

En av dom två männen har en mycket framträdande roll i en av Kronobergs läns största idrottsföreningar.

Inom idrottsföreningen möts uppgifterna om vad han anklagas för med stor förvirring i dag. Ingen vet i nuläget hur situationen ska hanteras. Själv har han gjort sig oanträffbar för kommentarer.

Men valberedningens ordförande säger att om det kommer fram något som skadar klubben så kommer man att ta tag i det på en gång.

Skanska räknar med att den interna utredningen kommer att vara klar inom några veckor. Och man avvaktar med att ta ställning till en eventuell polisanmälan fram till dess.

Hur stora värden som dom två före detta anställda lagt beslag på för egen del är oklart, men dom kan räkna med att få betala tillbaka

- Om man använt företagets medel för egen vinnings skull så är det ganska naturligt att man få betala tillbaka dom pengarna igen, säger Agneta Ljunggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".