Knivskadad flicka fick hotsamtal

Den 13-åriga flicka som knivskars på onsdagsmorgonen i Ryd av en okänd man har tidigare i veckan tagit emot hotfulla samtal.

Det har hon berättat för sina vänner.

- Det var någon som ringt upp henne med skyddat nummer och som hotat henne att han skulle följa efter henne till skolan och så där. Och det var bara för någon dag sedan. Det är vad hon berätta för mig, säger Ulrika.

Hon är en av den 13-åriga flickans bästa vänner. Båda går på Trojaskolan i Ryd och dom flesta av eleverna där fick information om vad som hänt via skolans högtalarsystem under förmiddagen.

- Jag blev chockad. Det känns obehagligt. Man tror inte att sådant händer här i ett litet samhälle, säger Ulrika.

Vad som ligger bakom knivöverfallet är fortfarande oklart. Men flickan har berättat att hon var på väg till skolan när en för henne okänd man som hon beskriver som svensktalande, mörkklädd med en huva över huvudet, omkring 1.80 lång och i 20-årsålderna plötsligt överföll henne.

Han ska också, enligt hennes beskrivning, ha ett tydligt markerat ärr på hakan.

Hon fick en skärskada på ena överarmen och fördes till vårdcentralen i Ryd efter att ha slagit larm hos en granne som bor längs vägen till skolan.

- Hon var ju lite chockad och blek, det var hon, berättar grannen som slog larmnumret 112.

Uppgifter till Sveriges Radio Kronoberg säger att den 13-årige flickan under en längre tid, eventuellt ända sedan i julas, chattat med en person som uttryckt sig allt mer hotfullt.

Och polisen ska nu gå igenom deras kommunikation med varandra, säger Robert Loeffel på Kronobergspolisen.

Erfarenheterna visar att det kan vara riskabelt att etablera kontakter med okända personer via Internet.

I flera aktuella rättsfall har mycket unga flickor utnyttjats sexuellt och våldtagits av män som först träffat flickorna på nätet.

- Jag avslöjar inte för mycket och om dom vill träffas kan man säga nej eller så kan man ha kompisar med sig eller träffas där det är mycket folk, säger Ulrika.

Polisen hade under onsdagseftermiddagen inte någon misstänkt för överfallet.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".