Svårare för ungdomar att få tag i smuggelsprit

Det har blivit betydligt svårare för Växjö kommuns ungdomar att köpa olaglig utlandssprit. Det visar en undersökning som TEMO genomfört på uppdrag av Alkoholkommitén.

- Den positiva utvecklingen beror på att Växjöpolisen har gripit flera stora langare den senaste tiden, säger Jan Aschan som är chef för polisens ungdomsgrupp i Växjö.

Den undersökning som TEMO nu gjort är baserad på intervjuer med ungdomar mellan 16 och 19 år i 25 kommuner runt om i landet. Och Växjö hamnar i den här undersökningen betydligt bättre än vad man gjort tidigare år. För ett år sen sa hela 80 % av Växjös ungdomar att det var enkelt att få tag i utlandssprit. Det var överlägset flest i landet. I år svarar 53 % att det är enkelt. Och därmed ligger Växjö nu ungefär i mitten bland de 25 kommunerna. 

Men trots att så många fler ungdomar upplever att det är svårt att få tag i utlandssprit, så hamnar Växjö fortfarande högt upp på listan över hur många ungdomar som nån gång under de senaste året köpt utlandssprit. 44 % av de tillfrågade svarade ja på den frågan. Men enligt Jan Aschan finns en naturlig förklaring till att den siffran fortfarande är hög.

- Det är nämligen det senaste halvåret som de flesta av de stora langare gripits, och de flesta ungdomar som köpt alkohol har gjort det för mer än ett halvår sen, säger han.

Och enligt honom kommer resultatet vara helt annorlunda nästa gång undersökningen görs.

- Det finns helt enkelt inte några stora langare kvar att köpa från i Växjö kommun, säger Jan Aschan.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".