JO anklagar länsstyrelsen för jäv

Justitieombudsmannen (JO) anser att det generösa bistånd som lantbruks- och veterinärenheten på länsstyrelsen i Kronobergs län erbjuder lantbrukare som ska bygga djurstallar strider mot jävsbestämmelserna i förvaltningslagen.

Mot ersättning hjälper ibland en byggnadskonsulent på enheten lantbrukare med att planera stallarna och upprätta ritningar så att anläggningarna på bästa sätt motsvarar djurskyddslagstiftningen. Dessa ligger sedan till grund för lantbruksenhetens förprövning av byggnadsplanerna.

Länsstyrelsen hävdar att dessa rutiner enbart är i linje med styrelsens strävan att arbeta snabbt, enkelt och rättssäkert i kombination med hög servicenivå. Men JO Nils-Olof Berggren håller inte med och uppmanar länsstyrelsen att organisera om handläggningen av förprövningsärenden.

JO har också riktat kritik mot att lantbruksenheten fört alltför knapphändiga anteckningar om beredningen av förprövningärenden. Här säger sig länsstyrelsen redan ha stramat upp sina rutiner.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".