Mindre kök riskerar tas bort i Ljungby

En utredning i Ljungby kommun föreslår nu att kommunen bör lägga ner de mindre köken inom omsorgen och skolan, och flytta över matlagningen till de stora köken istället.

Det handlar om fyra till fem kök som skulle försvinna och på det här sättet skulle man enligt utredningen spara 400 000 kronor.

De pengarna bör i stället gå till att köpa in och laga ekologisk mat till omsorgstagare och skolelever.

- Regeringen rekomenderar att storhushållen ökar andelen ekologiska livsmedel, säger Karin Petersson som lett utredningen till SR Kronoberg.

Under våren har Karin Petersson sett över verksamheten i kommunens kök, både inom omsorgen, skolorna och förskolorna, på uppdrag av kommunstyrelsen. Och hennes utredning visar att det bästa vore om en handfull av Ljungby kommuns mindre kök försvann.

Hon har kommit fram till att små kök oftare är mindre produktiva, och att kostnaderna skulle minska kraftigt om man istället skulle laga all mat i de större köken.

Enligt Karin Petersson skulle Ljungby kommun alltså spara runt 400 000 kronor om året på att ha färre kök. Och de pengarna bör enligt henne gå till att köpa in och laga ekologisk mat till omsorgstagare och skolelever.

- Gör inte vi något, kommer det bli svårt att få in ekologiska livsmedel i hemmen, säger hon.

Politikerna i Ljungby ska nu se över det här förslaget och beslut tas troligen under hösten.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".