Polisen hårdsatsar på att minska studentfylleriet

Inför skolavslutningarna dricker många ungdomar mer alkohol än vanligt. Och både Polisen och Systembolaget satsar nu på att minska fylleriet, och vill även få föräldrarna att ta sitt ansvar.

- Det är många fester just nu och alkohol är en stor del av dem, säger Stina Gyllensten och Sofie Björkqvist från Växjö som snart tar studenten.

På Kronobergspolisen vet man att många ungdomar kommer dricka sig alltför berusade de närmaste veckorna, och arbetar därför just nu mer aktivt än vanligt med det här.

- Vi är ute på skolorna och informerar, plus att vi satt in extra poliser som bara kommer arbeta med att hålla koll på ungdomarna under skolavslutningarna, säger Ola Severinsson, närpolischef i Växjö.

Även Systembolaget har en kampanj inför skolavslutningarna. Den vänder sig främst till föräldrar och handlar om hur man ska stå emot de övertalningsförsök som man som förälder kan råka ut för när barnen ska gå på fest.

- Många föräldrar köper ut, de menar att det är bättre att de vet vad deras barn dricker än att barnen köper själva, säger Stina Gyllensten och Sofie Björkqvist.

Men enligt Ola Severinsson så ska man inte tänka så som förälder, eftersom det är bevisat att de ungdomar som får sprit av sina föräldrar dricker mer.

- Alla undersökningar tyder på det, säger han.

- Jag uppmanar alla föräldrar att föra en dialog med sina barn om alkohol och framför allt ta reda på hur mycket och hur ofta de dricker, säger Ola Sverinsson.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".