Volvohandlare friade

Stockholms tingsrätt friade på onsdagen åtta bilåterförsäljare i Skåne och Kronoberg från brott mot konkurrenslagen.

Företagen hade stämts av Konkurrensverket som hävdade att de genom bland annat prissamverkan begränsat konkurrensen till skada för bilköparna.

De åtta företagen, sju i Skåne och ett i Kronoberg, är alla återförsäljare av Volvo och Renault. Enligt Konkurrensverket ska de från 1998 till 2002 dels ha kommit överens om försäljningspriser, dels ha delat upp marknaden mellan sig.

-Det här känns skönt även om jag hade väntat mig det här utslaget. Vi har hela tiden härvat att vi har varit oskyldiga, säger ägaren till företaget i Kronoberg.

Verket yrkade att företagen skulle tvingas betala sammanlagt 157,5 miljoner kronor i så kallad konkurrensskadeavgift.

Men enligt tingsrätten ska bilhandlarföretagen nu i stället få ersättning för sina rättegångskostnader med över 10,5 miljoner kronor.

Tingsrätten anser att Konkurrensverket har beskrivit bolagens marknadsandelar som större än de är i verkligheten och att ett eventuellt prissamarbete inte på ett märkbart sätt begränsat konkurrensen. Detta är ett villkor för att kunna dömas enligt konkurrenslagen.

Rätten pekar vidare på den starka styrning av prisbilden som sker främst från generalagenten för de två bilmärkena, det vill säga Volvo Personbilar Sverige.

Ägaren till

nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".