Växjölöpare uttagen till junior-VM

Patrik Karlsson från Växjö OK är en av åtta svenska killar som ska försöka vinna junior-VM i orientering. Mästerskapen avgörs i Litauen om en månad.
Och Erik Liljequist från OK Älme i Älmhult är uttagen till ungdoms-EM i Slovenien, som avverkas kommande månadsskifte.

Tolv svenska juniorer är uttagna att representera Sverige vid Junior-VM i Litauen i början av juli. Landslagsledarna Martin Johansson och Anneli Östberg satsar på löpare som under ett par år presterat på juniornivå. Alla uttagna juniorer springer i H 20 eller D 20.
Junior-VM 2006 avgörs i Druskininkai, en kurort i sydöstra Litauen. Tre individuella tävlingar och en stafett står på programmet under den intensiva veckan mellan 3 och 8 juli. Det är för övrigt premiär för sprintdistansen i JVM-sammanhang i år.
Trots att alla tolv uttagna svenskar till vardags hör hemma i äldre juniorklasserna (19-20 år) är hälften av truppen JVM-debutanter. Bland tjejerna är regerande mästarinnan på medeldistans, Anna Persson, och suveränen vid testerna i Mora, Elin A Skantze, de mest rutinerade. Skantze har tre JVM tidigare och Persson två. Linnea Lidström gör sitt andra Junior-VM.
Bland killarna har Mikael Kristensson, Fredrik Johansson och John Fredriksson tidigare VM-erfarenhet.
Patrik Karlsson från Växjö gör sitt första JVM men vet efter sprintsegern vid Nordiska Mästerskapen förra året hur det är att vinna internationellt.
Samtidigt som trupperna till JVM togs ut presenterades också vilka som får åka till ungdoms-EM, European Youth Orienteering Championships i Slovenien. Sverige skickar enbart 17-18-åringar till EYOC som avgörs 29 juni - 2 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".