Hårt söktryck till tjänster på ny friskola

Runt 50 personer har sökt jobben på den nya friskolan i Älghult i Uppvidinge kommun. Och på ett stormöte på torsdagskvällen presenteras den nya personalen för föräldrar och barn.

Efter sommarlovet kör friskoleverksamheten i gång i gamla 48:an i Älghult, byggnaden som tidigare rymt delar av den kommunala skolan.

Många barn och föräldrar har slitits mellan hopp och förtvivlan sedan i mars, men nu är alltså både lokal- och personalfrågan löst.

Intresset för att arbeta på den nya friskolan i Älghult har varit enormt. Omkring 50 ansökningar har kommit in till de fyra lärartjänsterna och posten som rektor. En rekryteringsgrupp har skött intervjuerna med hjälp av rektorn på friskolan Esaias Tegnér-gymnaiset i Växjö Bengt Carlberg.

Tanken med de fem utvalda personerna, tre kvinnor och två män, är att deras gemensamma kompetens ska täcka ett så brett område som möjligt, och att de ska fungera ihop som ett team, säger friskolans styrelseordförande Ulrica Bennesved.

Och enligt Ulrica Bennesved är samtliga mycket välutbildade och har spetskompetens inom olika områden, som musik, drama och idrott, säger hon.

På torsdagskvällen presenteras alltså den nya personalen för alla nyfikna på ett stormöte i Älghult. Och fram till skolstarten i augusti finns mycket jobb kvar att göra. Lokalerna ska ställas i ordning, klassrummen målas, och möbler, textilier och läromedel ska köpas in.

Runt 75 personer hjälps åt, men Ulrica Bennesved hoppas att fler strömmar till efterhand. För det här är en fråga som förenar och engagerar i stort sett alla 600 invånare i samhället.

240 personer är medlemmar i den ekonomiska förening som driver friskolan och som nyligen köpt den gamla 48:an, skolbyggnaden som tidigare var kommunalägd, för insamlade pengar, knappt 250 000 kronor.

Maria Carlström
maria.carlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".