Frias från mord på 10-årige Bobby

Bobbys mamma och styvpappa frias från mord, men fälls för att ha vållat Bobbys död. Och båda döms till tio års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död.

De båda åtalade fälls på samtliga punkter. Men tingsrätten väljer alternativyrkandet grovt vållande till annans död och grov misshandel i stället för mord.

Det innebär att de även fälls för bland annat brott mot griftefrid och grovt falskt larm.

Mycket av åtalet byggde på de uppgifter som Bobbys mamma lämnat till polisen. Hon hävdade under rättegången att hon varit med om flera av övergreppen mot hennes son, men att det skett under tvång. Hon vågade inte säga nej till mannen och vågade inte ta sonen med sig och fly hemmet.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att hon gjort sig skyldig till lika omfattande brottslighet som mannen. Därför finns det ingen anledning att ge henne ett lägre straff, konstaterar rätten.

När det gäller åklagarens krav på att paret skulle dömas för mord konstaterar rätten att mamman och hennes sambo har varit fullständigt likgiltiga inför Bobbys allmänna välbefinnande genom att utsätta honom för en rad grymma övergrepp.

”Det skulle emellertid leda för långt att säga att de också varit likgiltiga inför frågan om han skulle dö av de övergrepp som de utsatte honom för eller, för att använda ett mera vardagligt uttryckssätt, att de struntade i om han levde eller dog. Åtalet för mord kan därför inte bifallas”. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".