Mera pengar till landsbygden

I genomsnitt en miljard extra per år till näringen på landsbygden, eller totalt 4.8 miljarder kronor årligen. Det löftet gav regeringen och samarbetspartierna när det nya landsbygdsprogrammet presenterades under måndagen.

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, som var i Växjö i dag, ser stora möjligheter för lantbrukarna att ta del av de här pengarna framöver.

- Det finns mera pengar både när det gäller att utveckla kunskap, pengar för investering eller till exempel att förädla produkter. Det finns väldigt många möjligheter att satsa på nyföretagande inom lantbruket nu, säger hon.

Men Björn Hörberg, som är ordförande i Förbundet Sveriges Småbrukare i Kronobergs län, är inte säker på att det här förslaget verkligen gynnar honom och hans kollegor.
- Det är enkelt att ställa upp mål men genomförandet på länsnivå avsevärt mycket svårare, säger han.

Björn Hörberg tycker också det är anmärkningsvärt att så många av partierna vurmar för landsbygden just i år när det är valår.

Catharina Elmsäter-Svärd (m), ordförande i Riksdagens Miljö- och Jordbruksutskott, välkomnar förslaget men hade velat att det var mer detaljerat i sitt utformande.
- Det som presenterades i dag är inget nytt direkt utan det här har vi diskuterat i riksdagen hela året, säger hon.

Totalt handlar det om 4.8 miljarder kronor som satsas på landsbygden årligen mellan 2007 och 2013, varav hälften finansieras med EU-medel och hälften med nationella medel.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".