Politiker i Älmhult och Alvesta åtalas för tjänstefel

Chefsåklagare Christer Johanssson har beslutat sig för att åtala 19 politiker i Älmhult och Alvesta för tjänstefel. Det handlar om tio politiker i Älmhults omsorgsnämnd och nio i Alvestas socialnämnd. Bakgrunden är att politikerna enligt honom gett alkoholtillstånd till fyra restauranger, trots att restaurangerna inte uppfyller de krav som finns för att få ett sånt tillstånd.

- Det här är lagtrots, jag ser mycket allvarligt på att politikerna inte följt de regler som finns i alkohollagen, säger åklagaren Christer Johansson.

Det var förra året som omsorgsnämnden i Älmhult gav restaurangerna Un Piccolo Posto, Café Olé och Deli & Coffeshop tillstånd att servera alkohol. Socialnämnden i Alvesta gjorde likadant med restaurangen Paa Ströget. Och de gjorde det trots att kommunernas alkoholhandläggare sagt nej med hänvisning till att köket inte höll måttet enligt alkohollagen.

- Det måste ha ett kök för allsidig matlagning och det har de inte, säger Christer Johansson.

Politikerna valde alltså att trotsa lagen och fick sedan också kritik för detta av länsstyrelsen. Chefsåklagare Christer Johansson beslutade att inleda förundersökningar mot politikerna i både Älmhult och Alvesta, och har nu bestämt sig för att de ska åtalas för tjänstefel.

Under polisförhören har samtliga politiker förnekat brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".