Nytt stormuppror i Kronoberg

Skogsbolagen och sågverken som köpt den stormfällda skogen har tjänat för mycket pengar, det tycker skogsägare i Kronoberg som nu kräver att få del av uppköparnas vinster.

I ett nytt stormuppror som startade i skogarna utanför Agunnaryd på torsdagen kräver de en efterlikvid, en extra bonus, för den skog de levererat efter stormen Gudrun.

För timret vill man ha 100 kronor mer per kubikmeter och för barrmassaveden 60 kronor.

Tidigare har staten gått in med 50 kronor per kubikmeter i generellt stöd till de stormdrabbade. Men nu tycker alltså skogsägarna att industrin tjänar för mycket efter stormen och att den kan dela med sig av sina vinster.

Bakom stormupproret står bland annat Länsbyggderådet och Småbrukarna i Kronoberg.

Men kraven på en efterlikvid får ett svalt mottagande av industrin.

Vidas koncernchef, Sante Dahl, säger att de först om tre, fyra år kan säga vad resultatet blev efter stormen. Hälften av timret ligger fortfarande i lager och en hel del är skadat, säger han.

Från Södra meddelade man på torsdagen att ersättningen för den stormfällda massaveden höjs med 10 kronor per kubikmeter, medan timmerpriserna ligger fast, och några ytterligare ersättningar är inte aktuella.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".