Södra gör rekordutdelning på över 3 miljarder

Skogskoncernen Södra planerar nu för en rekordstor utdelning till de drygt 35 000 skogsägarna i föreningen. Totalt är det över tre miljarder som kommer att betalas ut till medlemmarna.

Upparbetningen av allt virke efter stormen Gudrun har gått över förväntan samtidigt som marknaden för Södras massindustrier blivit all bättre och produktiviteten förbättrats. Det är några skäl som Södra anger bakom förslaget till rekordutdelning som antogs vid ett föreningsstyrelsemöte i dag och som slutgilitigt ska fastställas vid stämman i november.

Förslaget innebär att utdelningen för gran- och talltimmer ligger fast medan utdelningen för massaved höjs och dessutom föreslås att samtliga medlemmar ska få 9 procent på insatskapitalet.

Det här innebär att hela den beräknade vinsten på drygt 1,3 miljarder kommer att användas till utdelningen till medlemmarna.

Södras styrelelseordförande Lars-Eric Åström är mycket nöjd med utdelningsförslaget och kallar det en dröm som gått i uppfyllelse.

-Det här innebär att vi delvis kan gottgöra de medlemmar som solidariskt ställt upp på de stormdrabbades sida och inte avverkat under en lång period, säger Lars-Eric Åström.

roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".