Flyttkarusell väntar handikappade

Det är för stora åldersskillnader på gruppboenden i Lenhovda i Uppvidinge kommun. Och därför planerar nu socialförvaltningen att flytta flera av de handikappade till andra boenden.

Ett projekt som dessutom ger kommunen minskade kostnader på 1,6 miljoner eftersom man kan anpassa vården bättre och minska personalstyrkan.

Ingen av de anställda kommer att sägas upp, enligt handikappchefen Margareta Jonsson, kommunen räknar med att lösa detta med hjälp av pensionsavgångar och liknande, säger hon.

Anledningen till omorganisationen är att hyresgästerna till gruppboendena blivit färre i kommunen, och många av de handikappade är äldre. Och det är svårt att få nya hyresgäster i gruppboenden om åldern varierar för mycket, enligt Margareta Jonsson.

Samtliga 19 hyresgäster som bor i olika gruppboenden i Lenhovda kommer att beröras av det här, elva av dem kommer att få byta boende. Under hösten kommer två gruppboenden att avvecklas i Lenhovda. Därifrån går flytten till det före detta äldreboendet Ekängen istället, med åtta platser för äldre utvecklingsstörda.

- Vitsen med det här är alltså att de äldre ska bo med äldre och de yngre bo med yngre, säger Margareta Jonsson.

Just nu håller kommunen som bäst på att se över personalfrågan för de olika gruppboendena och även här väntas förändringar och omflyttningar att ske.

- Vi kommer att gå ner i personal, men vi kommer inte att behöva säga upp någon av de fast anställda som det ser ut i dag. Utan vi hoppas kunna lösa det här genom naturlig avgång som pension och liknande, säger Margareta Jonsson.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".