Trygghetslarm utslagna när telekabel grävdes av

Flera trygghetslarm har varit ur funktion sedan i torsdags förra veckan i byn Sjuhult utanför Älmhult. Anledningen är en avgrävd telekabel. Dessutom är det flera av byborna som saknar telefon.

Det kan dröja tills efter nästa helg tills felet blir åtgärdat, åtminstone enligt det besked som kunderna fått via den automatiska telefonsvararen.

Och nu kritiseras Telia av flera anhöriga för att ha en nonchalant attityd till att varken larmen eller telefonen fungerat på flera dagar.

Alldeles för lång tid, tycker Lena Paulsen, vars mor är en av de som just nu saknar både telefon och larm.

- Många äldre har inget annat sätt att hålla kontakt med omvärlden på och då måste man ju prioritera de här ärendena hos Telia, säger hon.

Kabeln ska enligt Lena Paulsen grävts av dagen innan midsommarafton.

- I praktiken innebär det att det kan ta upp till tio dagar innan min mamma får tillbaka sitt larm, eftersom midsommarhelgen kom emellan. Det är alldeles för lång tid, menar hon.

Men när Radio Kronoberg tar kontakt med Telia säger de sig inte känna till några driftsproblem i Sjuhult i Älmhult kommun eller hur många som isåfall skulle vara drabbade. Trots att deras telefonväxel ger följande meddelande när Lena Paulsen felanmälde telefonen under måndagen.

- Det finns ett stort fel på kabeln i området där du bor, så löd meddelandet, säger hon.

För att öka tryggheten för de totalt sex hushållen som just nu inte kan använda sig av trygghetslarm så erbjuder Hemtjänsten i Älmhults kommun extra tillsyn tills dess att felet är åtgärdat.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".