Klart för bygge av Resecentrum i Alvesta

Regeringen satsar 700 miljoner kronor på kust- till kustbanan.

Och i den här satsningen ingår också Alvesta Resecentrum.

Det här innebär att upprustningen blir klar tidigare än beräknat.


Det som snabbat upp processen är att kommuner längs bansträckningen kommit överens om att tills vidare gå in med dom pengar som behövs för att komma igång.

Det säger infrastrukturminister Ulrika Messing på besök i länet idag.

Totalt handlar det om en investering på över 700 miljoner, varav 156 miljoner satsas på Alvesta resecentrum. Upprustningen av bandelen Emmaboda- Karlskrona tar merparten av pengarna.

Det här är första gången som kommuner går och förskotterar pengar för en järnväg, men liknande har skett på flera håll i landet när det gäller vägar, och det innebär alltså att kommunerna ligger ute med pengar under några år innan staten sen går in.

Alvesta resecentrum har gång på gång skjutits framåt i tiden, i planer från i vintras talades det om en byggstart 2010, nu kan det bygget komma igång betydligt tidigare och kanske snarare stå klart 2010.

Karin Wernersson är centerpartistiskt kommunalråd i Alvesta kommun är mycket glad över att satsningen på resecentret snart kommer igång.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".