Lakers ordförande tar time-out

Ishockeyklubben Växjö Lakers ordförande, Jan-Olof Ericsson, tar time-out från sitt uppdrag.

Anledningen är att åklagare inlett en förundersökning mot honom efter att han anklagats av sin förre arbetsgivare, byggföretaget Skanska, för att ha utnyttjat företaget för egen vinning.

Han tvingades nyligen lämna sitt arbete på Skanska och betala tillbaka pengar till företaget.

Per Schöldberg som är vice ordförande i Växjö Lakers tar nu över ledningen av ishockeyklubben.

- När det gäller förundersökningen så har jag inga kommentarer till det. Men vi har i samråd kommit fram till att det här är det bästa för alla inblandade under tiden utredningen pågår.

Hur kommer det här påverka förutsättningarna för Lakers inför kommande säsong.

- Inte alls, säger Per Schöldberg.

Jan-Olof Ericsson och ytterligare en anställd på Skanska tvingades nyligen lämna sina arbeten med omedelbar verkan. Skanska ansåg att dom utnyttjat företaget på ett oacceptabelt sätt.

Efter en internutredning som blev klar förra veckan har Jan-Olof Ericsson fått betala tillbaka mellan 10 000-15 000 kronor till företaget. Hans kollega har fått betala tillbaka runt 380 000 kronor.

Skanska gjorde också bedömningen att det var tillräckligt att dom två anställda sagt upp sig och att dom betalat tillbaka pengarna och valde därför att inte göra en polisanmälan.

Men när biträdande chefsåklagaren i Växjö, Yvonne Rudinsson, fick uppgifter om fallet beslutade hon sig för att inleda en förundersökning om misstänkt förskingring alternativt trolöshet mot huvudman.

Jan-Olof Ericsson valdes nyligen till ny ordförande för Växjö Lakers. Han var redan då fullt införstådd med vad Skanska anklagade honom för. Men det berättade han aldrig för klubben.

Hur ser du på det?

- För Skanska är det här avslutat och en rättsinstans har inlett en undersökning. Fram till dess att den är klar så har jag inga kommentarer, säger Per Schöldberg.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".