Orimliga tidtabeller ska utredas av Länstrafiken

Efter att Radio Kronoberg rapporterat om stora problem att hålla busstiderna, i och med att antalet funktionshindrade bussresenärer blivit allt fler, så har Länstrafiken beslutat att utreda saken.

Chaufförerna anser att de gång på gång tagit upp problemet med tidtabeller som är omöjliga att hålla, men att inget händer.

Och i morgon ska Thomas Nilsson, som är vd på Länstrafiken Kronoberg, träffa representanter från bussbolaget Connex för att komma fram till vad som egentligen blivit sagt i den här frågan tidigare.

- Sedan är det inte helt omöjligt att vi kommer att se över tiderna, men då måste man givetvis också ta hänsyn till bussanslutningar och tåganknytningar och liknande, säger Thomas Nilsson som är vd på Länstrafiken.

Mörkar problemet
Busschaufförerna tycker att Länstrafiken mörkar problemet med körtiderna. Redan tidigare i vår hölls ett möte om det här och då deltog både representanter från bussföretaget Connex och från Länstrafiken.

Under mötet framfördes krav på ändring från busschaufförerna. Bland annat ska en protestlista - undertecknad av 74 busschaufförer - ha lämnats över, med krav på åtgärder. Men de kraven togs inte på allvar av länstrafiken, menar huvudskyddsombudet på Connex, Cristina Stefan.
- Vi busschaufförer måste ta hänsyn till alla resenärer, även de som har särskilda behov. Men risken är att vi inte kan garantera säkerheten för dem om inte tidtabellerna ses över, säger hon.

Går för fort
En del incidenter har inträffat trots att man satsat på att handikappsanpassa bussarna. Gunnel Blom Persson från Växjö är en av de passagerare som tycker att det kan vara otryggt att ta bussen.

Det går för fort tycker hon och fordonen är inte tillräckligt bra anpassade för äldre och funktionshindrade.
- Man sitter och hoppar upp och ner på bussen, och man kan stå på huvudet med rullator och allt, säger hon och berättar att hon själv har bestående värk efter att ha satt sig lite olyckligt på en järnbalk mellan två säten under en tur till lasarettet med en av Växjös servicebussar.

- Något hemskare har jag inte åkt med. Byt ut de bussarna, de passar inte till sjukhusbuss, säger hon.

Frågan ska alltså upp i morgon under ett nytt möte mellan Länstrafiken och bussentreprenören Connex.
- Självklart vill jag veta vad som sagts tidigare mellan Connex represententer och oss. Det är det vi ska reda ut imorgon så att vi klargör hela den här situationen, säger Thomas Nilsson, vd på Länstrafiken Kronoberg.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".