Utkastad militär nekar till anklagelser

En 22-årig militär från Växjö, under utbildning inför utlandstjänstgöring, har blivit utslängd från försvaret. Han är anklagad för rasistiska och kvinnofientliga uttalanden mot kollegor, men nekar till anklagelserna.

22-åringen Viktor är nu hemma i Växjö och är mycket upprörd över hur han behandlats av de ansvariga inom försvaret.

Ställföreträdande chefen för Armétaktiska kommandot, Olof Granander, säger till SR Kronoberg att tillvägagångssättet finns i systemet och att personer med de åsikter som försvarsmakten bedömer att Viktor har, inte är välkomna.

Det var efter kortfattade besked om att han var anmäld för att ha uttalat sig rasistiskt, kvinnofientligt och kvinnoförnedrande som Viktor omgående skickades hem till Växjö.

22-åringen påbörjade i våras sin utbildning som ställföreträdande chef för en transportgrupp, inför utlandstjänstgöring i Kosovo. Han säger att samarbetet fungerade bra med alla utom med den enda kvinnan i gruppen. Orsaken ska ha varit dålig personkemi och svårigheter att få kontakt med varandra, enligt Viktor.

- Innan vi hann göra något åt det här så hade hon uppfattat det som om jag mobbade henne, säger Viktor till SR Kronoberg.

Den utsatta kvinnan gjorde tillsammans med två andra kvinnor på plutonen, en anmälan mot Viktor. Och efter att ha kallat en kollega med utländsk bakgrund för ”al Qaida”, ledde det även till anklagelser om rasistiska åsikter. Något som helt tillbakavisas av Viktor.

Han säger att han tidigare varit med och anordnat tåg mot rasism, då han var aktiv i Moderata ungdomsförbundet i Växjö. Och ”al Qaida” ska ha varit ett skämt, som den berörda personen själv skrattade åt, enligt Viktor.

Omdömena i militärens utredning om Viktor är övervägande negativa. Ett enda plus finns, hans fysiska förmåga. Och frågan är hur han över huvud taget kom i fråga för en anställning inom försvaret.

- Om det finns folk med de åsikterna så kommer det fram förr eller senare, ibland vid rekryteringsprocessen, ibland under utbildningen och tyvärr ibland även i missionsområdet - och då har vi misslyckats, säger överstelöjtnant Olof Granander.

I dagsläget är det helt uteslutet för Viktors del att någonsin återvända till det militära livet - även om han skulle få upprättelse efter Försvarsmaktens personalansvarsnämnds slutgiltiga beslut om uppsägning eller inte i höst, säger han.

Maria Carlström
maria.carlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".