Klippan AB i konkurs - anställda chockade över beskedet

Papperskoncernen Klippan AB med verksamhet i Lessebo och i Klippan försattes i dag i konkurs på egen begäran.

De nya ägarna av Klippan Ab, Weland Fastigheter, valde idag att begära Klippan AB i konkurs.

Welands gick in som ägare till 38% i Klippan AB under 2005 med förhoppningarna om att vända det negativa resultatet.

Och i februari 2006 ökade Weland sitt ägande till 95 procent, man sade då att förvärvet genomfördes för att säkra klippans överlevnad.

Men då viktiga kunder har lämnat Klippan och marknadspriserna på papper har sjunkit har den ekonomiska situationen nu blivit ohållbar, enligt vd:n i Weland fastigheter, Staffan Gunnarsson.
- Företaget har blött kraftigt hela våren och det har inte varit någon broms på det, och det har tarvats stora tillskott för att överhuvudtaget hålla verksamheten igång, säger Staffan Gunnarsson.

Efter alla krisrapporter, rekonstruktioner och nedläggningar inom Klippankoncernen hoppades i våras de 300 anställda på Lessebo bruk på lite ugn och ro. Och nedläggningen kom som en total överraskning.
- Man är själklart chockade och bestörta över det här beskedet. Vi hade inte en aning om att det här var på gång, säger Benny Karlsson som är ombudsman för Pappers på Klippans bruk i Lessebo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".