Extremt hög brandrisk i Kronoberg

Nu varnar länssstyrelsen för extremt hög brandrisk i Kronobergs län. Efter att eldningsförbud infördes i helgen uppgraderar nu länsstyrelsen också brandrisken i länet.

Helen Jönsson vid länsstyrelsen varnar för att bränder kan orsakas av gnistbildning från t ex skogsmaskiner, grävskopor och liknanade. Hon varnar också att läget i skogarna på många håll är extremt farligt med stormfällda träd som ännu ligger kvar och som vid en skogbrand skulle bidra till en mycket snabb spridning.

Länsstyrelsen har i nuläget inte höjt den egna beredskapen, men har möjlighet att snabbt inkalla olika experter om flera bränder skulle uppstå i länet.

I går startade just flera bränder i Småland, vid Håå sydost om Hamneda i Ljungby kommun och ungefär samtidigt mellan Gnosjö och Värnamo i Jönköpings län. Då uppstod en strid om vilken brand som skulle få assistans med vattenbombning från helikopter.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".