Kustbevakningen gjorde räd i Växjö

Efter att polisen fått in mängder av anmälningar om båtar och vattenskotrar som kör för fort i Helgasjön och Toftasjön i Växjö genomfördes under fredagseftermiddagen en räd mot fartsyndarna. Och det med hjälp av inlånad personal och utrustning från Kustbevakningen.

Samarbete med Kustbevakningen för att komma tillrätta fortkörning och annat bus på sjön är något som inte prövats tidigare, enligt Mats Lagerblad, som är kommissarie vid Kronbergspolisen.
- Redan under den första timmen så stoppade vi en handfull personer, säger han.

Några allvarliga olyckor har inte inträffat ännu i sommar. Däremot många små incidenter med kanoter som kapsejsat och liknande. Och det är alltså anledningen till att polisen nu agerar.
- Men huvudsyftet med dagens kontroller är inte att vi ska ta så många som möjligt utan framför allt vill vi visa att vi faktiskt är ute på sjön ibland, säger Mats Lagerblad.

Joel Säll, som jobbar på ångaren Thor i Helgasjön nu i sommar, ser ofta folk som kör för fort på sjön och han välkomnar Kustbevakningens visit.
- Det är bara de båtar som inte kan köra fort som håller hastighetsbegränsningen 5 och 7 knop inne i vikarna, annars går det ofta alldeles för fort. Det är bra att polisen tar tag i det här, för annars finns det ingenting som stoppar de som kör för fort.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".