28-årig nazist stäms för dödslista

Två domstolsdomar öppnar upp för de 6 personer från Kronobergs län som har stämt en 28-årig man från Skåne för att de funnits med på en nazistisk dödslista som 28-åringen ansvarat för.

Håkan Sevén från Växjö är en av dem som var med på listan och som stämt mannen. Han var tidigare aktiv i Ung Vänster och det var därför han fanns med på den lista som hittades av polisen i samband med mordet på syndikalisten Björn Söderberg 1999.

På listan fanns uppgifter om sjukdomar, politisk hemvist, hudfärg och sexuell läggning på över 1000 personer sprida över hela landet och av dem har cirka 300 valt att stämma mannen på sammanlagt mångmiljonbelopp. Och efter nästan fyra års väntan har nu de första domarna kommit i Helsingborgs tingsrätt och hovrätten för Skåne och Blekinge. Håkan Sevéns stämning kommer tidigast att tas upp i september.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".