Paolo Figueiredo

VM-spelare klar för Öster - debuterar mot Rosenborg

Paolo Figueiredo, 33 år, är Östers första nyförvärv i sommar och kanske största någonsin. Angolas mittfältare spelade alla tre VM-matcherna från start i Tyskland och igår kom han till Växjö igår efter massor med firande i hemlandet efter VM.

Tusentals människor firade det angolanska VM-laget, som tog två poäng i VM-debuten, när de kom hem. Det var nästan som om vi hade vunnit VM, småler Paolo Figueiredo, som annars gav ett lite nervöst intryck. Men han har aldrig varit tillnärmelsevis så långt norrut i värden förut.

Portugal
Paulo Jose Figueiredo föddes 1972 i Malange, Angola, men flyttade som ung till Portugal tillsammans med sina föräldrar på grund av inbördeskriget i hemlandet. Fotbollskarriären inleddes i Camatcha, innan han flyttade till Azorerna för spel i Santa Clara. Han stannade åtta säsonger i Ponta Delgado-klubben, som under de här åren gjorde flera säsonger i den högsta portugisiska ligan.
Den första kontakten med Angolas fotbollsförbund togs 2000, då man letade efter spelare med angolanskt påbrå i utlandet.

Nyckelspelare
Det dröjde ändå till 2003 innan Figueiredo gjorde sin första landskamp för Angola, då den dåvarande förbundskaptenen, brassen Ismael Kurtz, plockade med honom i en match mot Algeriet. Sedan dess har Figueiredo varit en nyckelspelare i landslaget, och bidrog bland annat i VM-kvalet genom att sätta en viktig frispark borta mot Nigeria.
Den angolanske miljonären Bruno har legat på Öster i ett halvår för att få Växjöklubben att köpa dels Figueireda och dels anfallaren Aqwa. Den sistnämnde ville inte till Växjö och Öster men den småväxte och enligt honom själv kreative mittfältaren tog steget från den portugisiska ligan till den svenska och Öster. Även om nu en del detaljer i kontraktet fick förhandlas om in i det sista igår kväll. Kontraktet löper på ett och ett halvt år, Öster ville bara skriva på ett halvår men Figueiredo ville ha ett längre och fick det. Öster klubbdirektör Ola Rydén säger att detta är hans största värvning till klubben.

Träningsmatch
Det är meningen att Paolo Figueiredo ska debutera för Öster i måndagskvällens träningsmatch mot norska Rosenborg i Halden. Då testspelar också Jamaicas landslagsforward Teofore Bennett och colombianen José Ortiz, som framträdde också i Karlshamn i lördags. Den sistnämnde kan bli aktuell som ett framtida förvärv i riskkapitalbolaget Östers Supports regi.

Bert Augustsson
bert.augustsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".