Kvinnor från länet säljer sex på internet

Ett halvt dussin kvinnor i Kronobergs län säljer sex på internet, enligt polisen. I landet finns i dag ett tiotal poliser, som arbetar med att leta efter tecken på människohandel på internet, bland annat genom att granska just sexannonser och prostitutionsforum.

Enligt sexköpslagen, som trädde i kraft 1999, så är det köparen som begår ett brott vid ett sexköp - aldrig den prostituerade kvinnan eller mannen. Men polisen letar inte i första hand efter sexköpare, utan efter tecken på människohandel. För trafficking, som det också kallas, är i dag ett högprioriterat brott.

Vid en snabb sökning på internet hittar SR Kronoberg två kvinnor från länet som annonserar ut sexuella tjänster. Den ena kvinnan har en egen hemsida, den andra en annons på ett större sexforum. Och en av dom skriver bland annat: ”Varför jag gör det jag gör.... jo dels för pengar och dels för att det är så skönt...”

En kartläggning av efterfrågan på sexuella tjänster görs just nu av Brottsförebyggande rådet, Brå. Bland annat annonserar Brå om det här på ett av de största sexforumen på nätet, för att få kontakt med sexköpare och samla kunskap om trafficking.

I dag finns inga tecken på människohandel i Kronoberg enligt kriminalinspektör Björn Andersson, som arbetar på underrättelseroteln vid Kalmarpolisen och har ansvar för hela Sydsam-området - där vårt län ingår.

Däremot har ett nytt fenomen seglat upp i nätsexvärlden - unga tjejer som säljer så kallad webb-camsex, alltså visar upp sig mot betalning via en kamera. Och det här är en oroande utveckling enligt Björn Andersson.

- Det där är nog en inkörsport till prostitution. Så nätet i sig gör nog att fler ligger i riskzonen för att hamna i sexhandeln, säger Björn Andersson till SR Kronoberg.

Maria Carlström
maria.carlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".