Gratis flytvästar att låna i Älmhult

Det har varit ovanligt många drunkningsolyckor i sommar, och en del av de här olyckorna skulle kunna undvikas om man använde flytväst, enligt Svenska Livräddningssällskapet.

Har man ingen egen väst så kan man låna eller hyra en sådan i en av länets så kallade flytvästdepåer. Nio sådana finns i Kronoberg, minst en i varje kommun.

Brandstationen i Älmhult är ett exempel, och där kan man låna flytväst i olika storlekar helt gratis.

Flytvästarna betalas via en fond som skapades efter att några tyskar drunknade för några år sedan, berättar Mikael Jönsson, som är ställföreträdande räddningschef i Älmhult.

Turistbyrån i Alvesta hyr också ut flytvästar för 15 kr om dagen eller 30 kr för en vecka. Simhallen i Markaryd tar 5 kronor dygnet, och Evedals camping i Växjö tar 25 kronor för en dag.

Under juni omkom 19 personer i svenska badolyckor, och det är 8 fler än i juni förra året. Httills i juli har ytterligare fem personer omkommit genom drunkning vilket tyder på att även juli är på väg att bli en mycket olycksdrabbad badmånad.

-Nu börjar det bli många, säger Anders Wernesten vid Svenska Livräddningssällskapet.

Det varma vädret gör att fler människor söker sig till vatten för att få lite svalka.

-Ju fler som gör det desto fler är det som exponerar sig för den risk som det ändå är med vatten. Många är kanske ovana vid vatten och då tar man risker, säger Anders Wernesten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".