Polis och åklagare anmäls för tjänstefel

Bo Larsson som i över tre år suttit oskyldigt fängslad för incest och som numera driver en restaurang i Markaryds kommun, han polisanmäler nu två åklagare och en polis för tjänstefel.

Bo Larsson dömdes 2002 till åtta års fängelse för grova sexövergrepp på sin dotter, men han friades helt av Högsta domstolen efter att fallet uppmärksammats av SVT:s Uppdrag granskning.

Efter att Justitieombudsmannen, JO, Mats Melin, i fredags riktade svidande kritik mot både åklagare och polis har Bo Larsson nu bestämt sig för att polisanmäla de inblandade för tjänstefel.

- Jag vill att de ställs till svars, andra som hade gjort som dom hade suttit häktade, säger han.

Den 7 december 2005 släpptes Bo Larsson ut från fängelset. Han och en annan man hade då suttit oskyldigt fängslade i över tre år för grova sexuella övergrepp på Bo Larssons dotter.

Det var efter att fallet tagits upp av SVT:s Uppdrag granskning som de båda männen beviljades resning i Högsta domstolen och sedan friades helt.

Uppdrag Granskning har i en rad program riktat hård kritik mot åklagare och polis och hävdat att de medvetet skulle ha förtigit och hemlighållit fakta som talade till männens fördel.

I fredags riktade Justitieombudsmannen JO, Mats Melin, svidande kritik mot både polis och åklagare.

Nu polisanmäler alltså Bo Larsson den dåvarande vice riksåklagaren Catharina Bergqvist Levin, kammaråklagare Birgit Kronholm och polismästaren Knut Dreyer för tjänstefel.

Bo Larsson han hoppas nu att de tre kommer att ställas till svars för vad de gjort.

- Jag hoppas de blir åtalade, nu har vi ju JO:s beslut i botten, säger han.

Bo Larsson har fått 2,4 miljoner kronor i skadestånd för tiden som han satt oskyldigt fängslad, men han har själv begärt 11 miljoner. I slutet av augusti kommer det slutgiltigt besked om skadeståndet, säger Bo Larsson.

Hela den här historien har tärt mycket hårt på honom, säger han.

- Det är jobbigt, man tar en dag i sänder, det kommer över en ibland.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".