Inga löften till Lessebo bruk från näringsministern

Framtiden för konkursbegärda Lessebo bruk och för de cirka trehundra anställda är fortfarande oviss. I dag var näringsminister Thomas Östros på plats i Lessebo för att informera sig om läget. Men något löfte om hjälp från regeringen hade han däremot inte med sig.

- Vi kan och får inte stötta ett enskilt företag med pengar, det är inte tillåtet. Däremot är det viktigt att stötta de enskilda människorna som drabbas, svarar näringsministern på frågan vilken hjälp regeringen kan ge bruket.
Han tycker det är viktigt att kommunen och regeringen även i fortsättningen har en dialog i frågan.

Thomas Östros gjorde en snabbvisit i Lessebo på vägen till ett besök i Orrefors glasbruk senare under tisdagen. Deltog i mötet gjorde representanter från kommunen och facket som förklarade läget på bruket för ministern. Benny Karlsson som är Pappers ordförande i Lessebo var nöjd med diskussionen.
- Ja jag tycker det var ett givande möte. Han tog till sig och lyssnade på ett bra sätt, så jag är mycket nöjd.

Vad sa du till näringsministern?
- Jag förklarade hur många som är anställda och som bor i kommunen och vad det här får för påverkan. Det är viktigt att han får sätta sig in i hur det ser ut, säger Benny Karlsson.

Konkursförvaltaren gav förra veckan beskedet att det finns intressenter som hört av sig för att eventuellt ta över hela eller delar av Lessebo bruk med omkring 300 anställda, men vilka tillkännages inte förrän tidsfristen om en månad är över. Om inte någon vill ta över är det förmodligen slut med verksamheten.

Härom dagen kom också beskedet att pappersbruket Smurfit Lagamill i Timsfors, med omkring 140 anställda, hotas av nedläggning, Men näringslivsministern ser ändå positivt på pappersbranschens framtid.
- Papper är en stor del av svensk export. Samtidigt är det en väldigt hårt konkurrensutsatt marknad och det kan vara tufft för vissa pappersbruk, vilket vi ser exempel på här i dag, säger Thomas Östros.

I Orrefors senare under dagen kunde Thomas Östros, som just nu sommarvikarierar som statsminister, däremot lämna beskedet att regeringen bidrar med 2,5 miljon kronor i marknadsföringsstöd till glasriket. Pengarna ska användas till dels att stärka själva glasriket som besöksmål men även till att marknadsföra glasbruken och det svenska konstglaset ute i världen.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".