Risk för köer när tv-nätet släcks ner i Kronoberg

Se till att förbereda dig inför höstens digital-tv-övergång redan nu, risken är annars långa köer om du till exempel behöver hjälp med att montera din nya parabolantenn.

Det varnar nu tv-handlare i Kronoberg för inför övergången till digital-tv i länet den 6 november.

- Redan i dag är det en och en halv månads leveranstid på att montera en antenn, säger tv-handlaren Ulf Björnstedt från Växjö.

- Och efter släckningen kan leveranstiderna blir ännu längre, säger han.

Många hushåll har redan förberett det här, men enligt Digital-tv-kommissionen tittar omkring en fjärdedel av hushållen fortfarande på tv via antenn.

Även du som redan har en digitalbox hemma kan komma att påverkas. Har du till exempel tv i sommarstugan, husvagnen eller båten så kanske den är kopplad till antenn. Och har du fler tv-apparater än en måste du skaffa en digitalbox till varje tv. En extrakostnad på minst 600 kr per box som du måste stå för själv. Något växjöbon Sven-Olof Karlsson kritisk mot.

- Det är fel, jag tycker man borde bli sponsrad, om inte med hela summan så iallafall med delar, säger han.

Ulf Björnstedt, som är äger en elektronikbutik i Växjö, berättar att han får många frågor från kunder inför övergången.

Han säger att många kunder är väl förberedda medan andra är osäkra på vad som gäller när man till exempel har flera tv-apparater. Även kunder som bor i hyresrätt, och som inte berörs av övergången kommer in i butiken.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".