Torkan gör att bönder kan tvingas börja slakta ut djur

Den långvariga torkan har ställt till stora problem för många bönder i Kronoberg. Och blir det inte rejält med regn snart kan de tvingas börja slakta ut djur eftersom fodret riskerar att inte räcka till i vinter. Det säger Magnus Aaby Ericsson på Dansjö gård utanför Alvesta.

På Dansjö gård utanför Alvesta går slåttermaskinen för fullt, och det är andraskörden som nu ska in. Den första skörden gav ungefär 60 procent av en normal skörd och Magnus Aaby Ericsson räknar med att andraskörden blir ännu sämre, knappt hälften så stor som den brukar. Och blir även den kommande tredjeskörden mindre än normalt, ja då tvingas han börja slakta ut djur

Men det är inte bara skörden som är sämre än normal i år på grund av torkan, även sommarbetet för djuren är dåligt. På Dansjö gård har man drygt 450 kor och kvigor som nu går på brunbrända marker.

I fredags beslutade Jordbruksverket att lantbrukare i bland annat Kronoberg på grund av torkan får använda mark i träda som bete, något man vanligtvis inte får förrän den 1 september.

lena.gustavsson@sr.se