Växjöbor fast i by i södra Libanon

De allra flesta svenska medborgare har nu kunnat evakueras från Libanon. Men det finns de som fortfarande inte kunnat ta sig därifrån, främst från de södra delarna av landet.

Växjöbon Kafa El Amil Berg som tillsammans med de två sönerna Peter och Jonny är på besök hos släktingar sitter fast i den näst intill isolerade byn Rmeich i södra Libanon.

Och för maken Anders Berg är det en dryg väntan hemma i Växjö.

- Det värsta är att jag sitter i en situation där jag inte kan göra någonting, säger han.

Anders Bergs fru Kafa och de två barnen Peter och Jonny, 11 och 6 år gamla, är på besök hos släktingar i den kristna byn Rmeich i den södra delen av Libanon.

Byn är nu näst intill isolerad och det är två dagar sedan Anders lyckades nå sin familj via telefon, nu får han istället information om dem via svågern i Beirut.

I själva byn pågår inga strider, det är relativt lugnt där säger Anders Berg, det stora problemet nu är att det börjar bli ont om mat och vatten.

- Jag är mer orolig för det än för bomberna just nu, säger han. 

Anders Berg, som själv varit FN-soldat i Libanon, har haft många kontakter med UD och trots att hans familj fortfarande inte kunnat evakueras är han ändå nöjd med UD:s arbete hittills.

Kafa och de två barnen är uppsatta på UD:s så kallade åtgärdslista, och Anders Berg tror att de snart ska kunna evakueras.

- I början av nästa vecka börjar de nog plocka hem familjerna från by till by, problemet är bara vart de ska ta sig. Var kan fartyg komma in eller till vilket land ska de transporteras? Det är det som är problemet sedan, säger Anders Berg.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se