Hjälpen från UD uteblev - Växjöfamilj flydde på egen hand från södra Libanon

Växjöbon Kafa El Amil Berg och hennes två söner kunde under söndagskvällen, på egen hand, fly från södra Libanon till Beirut. Därifrån ska de också lyckats komma med en UD-chartrad båt till Larnaca, Cypern. Det säger släktingar som Radio Kronoberg talat med i Beirut.

Enligt maken Anders Berg, som befinner sig hemma i Växjö, väntade Kafa El Amil Berg och parets två barn på hjälp från UD som aldrig kom. De tre har suttit fast hos släktingar i södra Libanon sedan stridigheterna började.

När inget hände och mat och vatten höll på att ta slut fattade tvåbarnsmamman från Växjö beslutet att fly på egen risk. Resan gick med bil genom södra delarna av Libanon, som är mycket stridsdrabbat, till Beirut.

- Jag tycker det är oerhört starkt av henne att fatta ett sådant beslut eftersom det innebär en så stor risk. Det förslaget hade jag själv aldrig vågat ge, säger han lättat till Sveriges Radio Kronoberg.

Enligt släktingar i den libanesiska huvudstaden, som Sveriges Radio Kronoberg talat med, ska familjen lyckats komma med en båt till Cypern under måndagen. Ett besked som glädjer Anders Berg.

- Jag blir givetvis oerhört lättad, samtidigt är jag bekymrad över övriga turister, oavsett vilket land de kommer från, som sitter fast där nere i 35-gradig hetta, när mat och vatten håller på att ta slut. Så jag lider med dem som är kvar och som inte haft möjligheten att bli evakuerade eller chansa.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se