Nya torv-regler kan generera jobb i Kronoberg

Sen april i år klassas inte längre torv som fossilt bränsle, enligt FN:s klimatpanel IPCC.

Svenska torvproducentföreningen säger att detta kan innebära att torven blir billigare, vilket i sin tur kan generera ett 100-tal nya jobb inom torvbranschen bara i Kronoberg.

Vid Töttjamossen utanför Ljungby produceras 80 000 kubikmeter med torv per år. Men det hade kunnat varit mer. Som denna sommaren tillexempel med bra väder. Men eftersom priserna är höga sjunker antalet intressenter för varan.

Enligt Magnus Brandel, som är VD vid Svenska torvproducentföreningen, beror det höga priset på att energiverken, som bland annat använder torven varit tvungna att köpa utsläppsrätter för att få använda den på ett rimligt sätt. I januari 2005 kostade utsläppsrätterna 5 euro per ton koldioxid och därefter har priserna ändrats kraftigt och ibland kostat så mycket som 30 euro för samma mängd.

Men nu när FN:s klimatpanel har gått ifrån klassificeringen av torv som ett fossilt bränsle och placerat torv mellan fossila bränslen och biobränslen hoppas Magnus Brandel att den svenska regeringen tar upp frågan i Bryssel så snart som möjligt.

- Om det får genomslag där kan det göra torven billigare och ge torvbranschen en ljusare framtid, säger han.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se