Rådet till konkursdrabbade i Lessebo: Sök jobb direkt!

Förhoppningen i Lessebo är att en ny ägare ska rädda jobben på det konkursdrabbade bruket och många väntar på ett positivt besked.

Men från länsarbetsnämnden sida är uppmaningen till dom 300 som drabbats av konkursen att inte avvakta utan att i stället börja söka nytt jobb direkt

En som redan lyckats hitta ett nytt jobb är Patrik Sander.

- På ett sågverk i Urshult. Det känns bra, säger han.

Patrik Sander, 38-årig tvåbarnspappa bosatt utanför Tingsryd, har arbetat inom papperskoncernen Klippan i sammanlagt 16 år, dom sista tre åren på bruket i Lessebo.

Men nu byter han arbetsgivare. Den 21 augusti börjar jobbet på Vida Timbers sågverk i Urshult.

Redan dagen efter beskedet den 30 juni, att Klippan gått i konkurs, såg han jobbannonsen som ledde fram till att han fick ett nytt arbete.

Och rådet som länsarbetsdirektören i Kronoberg, Birgitta Johansson, ger till alla dom 300 som drabbats av konkursen är att göra som Patrik Sander.

- Sätt igång och sök jobb och för en dialog med Lernia om hur man gör och vad det behövs för hjälp. Gör det med en gång, uppmanar Birgitta Johansson.

Men det är med blandade känslor som Patrik Sander nu byter arbetsgivare. För han trivdes både med kamrater och arbetstider på bruket i Lessebo, säger han.

Och han har haft flera kontakter dom senaste veckorna med dom han arbetade med och många av dom hoppas på en lösning, en ny ägare till bruket.

- Jag tror dom flesta tror på en lösning och det gör jag själv också. Men jag tror ändå att jag har gjort rätt.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se