Ingen ny rättegång efter mordet på Abbas Rezai

Det blir ingen rättegång i Högsta domstolen efter mordet på Abbas Rezai - och hovrättens dom mot den 18-årige sonen i familjen står därmed fast.

Den 18-åringe brodern till Abbas Rezais flickvän kommer därmed att få avtjäna fyra års sluten ungdomsvård för mordet - och sedan utvisas till afghanistan.
Hans advokat Helena Karlsson hade överklagat hovrättens dom när det gäller utvisningsdelen av påföljden. Helena Karlsson hävdade i sin överklagan av domen att 18-åringen inte har någon anknytning till Afghanistan - det land som han efter avtjänat straff kommer utvisas till - eftersom han är uppvuxen i Iran.

Och även Elisabeth Fritz som företräder Abbas Rezais mor har överklagat domen - hon menar i sin överklagan att det saknas vägledande praxis när det gäller hedersmord i Sverige.
Hovrätten kom i sin dom fram till att brottet var ett hedersmord - men föräldrarna kunde inte dömas eftersom bevisen mot dom var allt för knappa.
I sitt överklagande menade Elisabeth fritz att även föräldrarna skulle kunnat dömas för mordet - just därför att det bedömts som ett hedersmord och därmed utförts kollektivt.

nyheterna.kronoberg@sr.se