Trots blodbrist får homosexuella män inte lämna blod

På många håll i landet råder just nu akut blodbrist. Men trots blodbristen är det många som får nobben på blodcentralen. Homosexuella män hör till de som inte får lämna blod, eftersom de anses tillhöra en riskgrupp.

Joacim Benes, som är ordförande i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, i Kronoberg, tycker det är en fördomsfull regel som borde ses över.

- Man borde titta på hur varje individ lever och till exempel ta hänsyn till tidsaspekten, hur länge sedan det var man hade en sexuell relation. Som det är idag finns det många som skulle kunna lämna blod men som hindras från det, säger han.

Låga blodlager har gjort att planerade operationer varit tvungna att ställas in i sommar, i till exempel Uppsala och Enköping. I Kronobergs län ser det än så länge bra ut, berättar Kerstin Jonasson som är biträdande verksamhetschef på Blodcentralen i Växjö.

Blodtillgången kunde vara ännu större om till exempel homosexuella män fick lämna blod, men de reglerna styr inte de lokala blodcentralerna över, utan det är bland annat Socialstyrelsen som bestämmer det säger hon.

- Den här diskussionen kommer upp med jämna mellanrum och det kan finnas många anledningar till att man inte får lämna blod. Men vi följer Socialstyrelsens regler.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se