Hundratals protesterade mot Israel

Under fredagen hölls ett protestmöte i centrala Växjö mot Israel och kriget i Libanon. Ett hundratal personer var där. Många av dem befann sig själva mitt i kriget för några veckor sedan.

En som deltog i protestmötet, som hölls på Storgatan i Växjö, var Wafaa Baydoun. Hon bor i Växjö, men kommer ursprungligen från södra Libanon. Där har hon en hel del släkt och vänner, och därifrån blev hon själv evakuerad för några veckor sedan.
- Med det här mötet vill vi visa att vi vill ha fred. Kriget drabbar bara oskyldiga människor och måste stoppas, säger hon med tårar i rösten.
- Det är viktigt att protestera mot det som händer och visa vad man känner.

Bland upprörda känslor och hemmasnickrade skyltar och banderoller syns få icke-libaneser. Det är Sonja Lundberg från Växjö förvånad över.
- Ja, det är lite konstigt. Det är viktigt att engagera sig, säger hon och vilar sig på sin rullator.

Huvudbudskapet under fredagens protestmöte var att bojkotta Israel, till exempel genom att sluta köpa israeliska varor. Något Sonja Lundberg eventuellt kan tänka sig att göra.
- Ja, det kanske jag kan, jag måste bara tänka på saken lite. Jag tycker alla har en skyldighet att tänka igenom det här, säger hon.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se