Sexdömds advokat: Det är ett justitiemord

En man i Markaryds kommun som dömdes till 4 års fängelse i tingsrätten för sexövergrepp på sin styvdotter har släppts ur häktet av Göta hovrätt - något som sannolikt innebär att han kommer frias av hovrätten.

Det handlar om ett rent justitiemord, säger hans advokat Peter Haglund som hela tiden har varit mycket kritisk mot polisens utredning.

Mannen greps i februari efter att flickan, som nu är 13 år gammal, berättat att mannen från det hon var åtta år gammal haft sexuellt umgänge med henne.

Fallet har uppmärksammats eftersom 47-åringens försvarare Peter Haglund framfört kraftig kritik mot utredningen. Han anser att det är uppenbart att flickan hittat på det hela eftersom hon var arg på dom vuxna i sin närhet, men att poliserna som sen förhörde flickan ändå bestämde sig för att han var skyldig, och tvingade fram svar genom att ställa väldigt ledande frågor.

Peter Haglund har också bestämt sig för att anmäla någon eller några poliser till justitiekanslern, eftersom han anser att de har begått grovt tjänstefel.

Växjö tingsrätt höll dock inte med Peter Haglund om att bevisningen inte höll, och rätten ansåg att flickans berättelse var trovärdig och dessutom styrkt av vittnen. Och 47-åringen dömdes för våldtäkt mot barn, grovt sexuellt utnyttjande av underårig, sexuellt ofredande och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

47-åringen överklagade då domen och nu har han alltså försatts på fri fot av Göte hovrätt i väntan på domen som avkunnas den 17 augusti.

Åklagare Kenneth Johansson säger till Sveriges Radio att han håller med Peter Haglund om att det fanns brister i förundersökningen och då framförallt i polisförhören med flickan. Men han håller inte med om att det inte skulle räcka till åtal.

Kenneth Johansson säger också att om mannen skulle frias från anklagelserna så kommer troligtvis inte åklagaren att försöka driva fallet vidare till Högsta domstolen.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista