Splittring kring försäljning av skola i Fröseke

Uppvidinge kommuns försäljning av den vackert belägna skolan i Fröseke har orsakat splittring i samhället.

Åtta Frösekebor försöker nu få politikerna att ta tillbaks en uppgörelse med samhällsföreningens ordförande, Thomas Sjögren, om att han ska få köpa skolan.

En av dem är Rolf Andersson, som anser att samhällsföreningens ordförande sitter på två stolar.

- Det är ett känsligt läge kan man säga. Han sitter ju på två stolar, dels ska han representera samhällsföreningen och dels som privatperson. Och han motarbetar sig själv hur han än vänder sig fram och tillbaka. Det blir ju så, säger Rolf Andersson.

Rolf Andersson och sju andra Frösekebor väljer nu att ta strid med samhällsföreningens ordförande, Thomas Sjögren, om den 600 kvadratmeter stora skolan.

Den ligger vackert med strandtomt intill Uvasjön i Fröseke och har en relativt säker hyresgäst i form av en kommunal förskola i en del av byggnaden.

Den nu oanvända delen lämpar sig utmärkt att skapa nya hyreslägenheter för äldre personer som sålt sina hus och gårdar men som vill bo kvar i bygden, anser de.

”Intresset för en ombyggnation av skolan har vuxit och har en bred förankring hos invånarna”, skriver de i ett brev till Uppvidinge kommun.

Tanken är att bilda en ekonomisk förening som köper skolan.

Men deras bud kommer sent.

Samhällsföreningens ordförande och kommunledningen i Uppvidinge har redan kommit överens om en affär.

Köpeskillingen är 400 000 kronor. Och handpenningen är betald, säger Thomas Sjögren, som i stället ser skolan som en lämplig plats för en form av företagshotell med kontorsmiljöer.

- Det här är tråkigt för ett samhälle som Fröseke. Man klarar inte en splittring utan alla måste dra åt samma håll, säger Thomas Sjögren.

Det som framför allt väckt frågetecken är att Thomas Sjögren som samhällsföreningens ordförande tidigare i år - tillsammans med Rolf Andersson som nu blivit hans konkurrent - uppvaktat kommunen för att komma över den gamla skolan för en symbolisk summa.

Det fick de inget gehör för och i det läget valde Thomas Sjögren att som privatperson satsa på att lägga ett eget bud.

- Den situationen kunde varit tveksam om jag mörkat med budet. Men jag har kört med öppna kort och informerat styrelsen. Nu är det upp till politikerna att avgöra.

Det är kommunfullmäktige i Uppvidinge som slutligen avgör vem det är som ska få köpa skolan.

lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".