Gudrun höjer priset på skogsfastigheter

Aldrig har priserna på skogsfastigheter varit så höga som i dag och priserna fortsätter att stiga, visar ny statistik Från LRF Konsult.

Köphysteri eller klok investering, meningarna går isär bland experterna.

-Den allmänt goda konjunkturen, stor efterfrågan på skogsråvara, låga räntor och inte minst försäkringspengar efter stormen Gudrun gör att priserna på skogsfastigheter stiger i hela landet, säger Tomas Karlsson, skogsekonom hos LRF Konsult i ett pressmeddelande.

Snittpriserna har enligt LRF Konsults prisstatistik stigit från 234 kronor till 265 kronor per kubikmeter skog under första halvåret i år, en ökning med 13 procent jämfört med första halvåret 2005.

Störst prisökning, 23 procent, hade Värmland, Dalarna och Gävleborg.

I södra Sverige är det skogsfastigheterna i Kronoberg som är högst.

I Kronoberg är priset många gånger över 400 kronor per skogskubikmeter, snittet i Götaland är 50 kronor lägre.

Intresset för skogsråvara driver upp priserna när allt fler slåss om tillgångarna. Intresset från till exempel fastighetsägare att ersätta olja med ved eller pellets, konkurrerar omedelbart mot massaindustrin. Det låga ränteläget gör att också småhustillverkarna skriker efter virke för att kunna bygga trähus.

När föreningen Skogen nyligen höll höstmöte i värmländska Sunne var budskapet, enligt Lantbrukets Affärstidning (ATL), ett enda från de tillresta ekonomerna:

-Köp!

Bland dem som kom med det rådet var till exempel Per-Olov Edin, vice ordförande i 7:e AP-fonden och före detta chefsekonom på LO. En bit skog kan mycket väl matcha aktier eller fondsparande.

Brand trissar pris

Uppmärksamheten kring skog har också fått allt fler med pengar att sikta in sig på att köpa skogsfastigheter. Stormen Gudrun ökade intresset och Tomas Karlsson tror att den nu pågående skogsbranden i Norrbotten kommer att påverka priserna i uppåtgående riktning i norr eftersom skogsägare ofta investerar försäkringspengar i ny skog.

Priserna på skogsfastigheter har pekat stadigt uppåt under de senaste tre åren med en årlig prisökning på långt över tio procent.

Men det finns olyckskorpar.

Redan för ett år sedan varnade experterna på Den Danske Bank för överhettning på skogsfastighetsmarknaden. De menar att värderingen av skogsmark lämnat vanliga avkastningskalkyler och i stället är det tillgången till kapital och låga räntor som driver priserna uppåt. Banken jämför budgivningen på skog med den på bostadsrätter i storstädernas mest attraktiva lägen.

Till skillnad från bostadsköp ska ett skogsköp förränta sig, men med dagens priser kommer en räntehöjning enligt banken att kraftigt försämra avkastningen och därmed det kloka i att köpa en bit susande tallskog.

(TT) SR Kronoberg

nyheter.kronberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".