Åklagaren: Vislandamordet utfördes med slägga

Det uppmärksammade mordet i Vislanda strax före jul ifjol, utfördes med slägga och anledningen ska vara tvist om pengar. Det anser åklagare Anna-Karin von Schultz som idag åtalade en 30-årig polsk medborgare för mordet. Åklagarens starkaste bevis är två handsläggor som hittades i en spis på mordplatsen.

Tio dagar innan mordet har den åtalade jagat pengar till hyran men Robert har tillrättavisat den åtalade och enligt åklagaren har den åtalade velat ha tillbaka pengarna av den mördade. Under kvällen den 22 december ska sedan bråket om pengar ha utartat och enligt åklagaren är det motivet till till mordet.

I vilket fall rubricerar rutinerade polisutredare mordet som sällsynt rått och grovt. Robert Czarkowski fick skallbenet sönderlaget och hjärnan skadad, han hittades invirad i plastsäck och tejp i en garderob i lägenheten som han och den åtalade delade.

Den misstänkte greps i Polen i mars och har suttit häktad sedan i april. Men han erkänner ingenting.

En kvinna körde den skjutsade till färjelägert i Polen dagen före julafton ifjol, hon hämtade upp honom i lägeneheten i Vislanda utan att märka någonting. Lägenheten var då städad och blodspår hade döljts med bland annat strategiskt utlagda kuddar. Istället var det när Robert Czarkowski inte kom till en julfest som fästmön och arbetskamrater anade oråd och den mördade hittades.

Trots att den åtalade nekar tror Anna-Karin von Schultz på en fällande dom i tingsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".