Dödsbrandsrättegång inledd

På måndagen inleddes rättegången kring dödsbranden på regionpsykiatriska kliniken i Växjö för tre år sen. Det är förre psykiatrichefen Talis Vasko och förre landstingsdirektören Christer Jakobsson som åtalats för arbetsmiljöbrott.

Lars Viklund försvarar tidigare landstingsdirektören Christer Jakobsson, som tillsammans med tidigare psykiatrichefen Talis Vasko står åtalad för arbetsmiljöbrott och för att genom underlåtenhet ha vållat två patienters död vid branden på avdelning 67 natten till den 1 augusti 2003.

Enligt åtalet är Vasko och Jakobsson också vållande till att flera patienter rökskadades och andra utsattes för livsfara. Enligt åklagaren har de båda underlåtit att göra en bedömning av riskerna på avdelningen och att se till att personalen som tjänstgjorde på brandnatten hade tillräcklig utbildning. Men de båda åtalade nekar till brott.

nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".