Arenastaden på väg att ta form

Efter förhandlingar mellan Växjö kommun och det norska byggföretaget Steen och Ström är det nu klart vad den så kallade Arenastaden i Växjö ska innehålla.

På nuvarande Värendsvallsområdet ska det bland annat byggas en ny fotbollsstadion, en ny ishockeyarena och ett helt nytt bostadsområde.

- Vi är i slutförhandlingar med Steen och Ström och vi har en gemensam syn på hur Värendsvallen ska utformas, säger Carl-Olof Bengtsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Växjö.

Förhandlingar återstår
Men innan ett avtal kan skrivas under gällande Arenastaden, så återstår det att lösa hur mycket kommunen vill sälja Värendsvallsområdet för. Enligt uppgifter till Sveriges Radio Kronoberg vill kommunen ha 280 miljoner kronor för området. Dessutom är det inte klart hur mycket kommunen i sin tur ska betala i hyra för att sedan få tillgång till Arenastadens idrottsanläggningar.

- Vi ligger nära i förhandlingarna med Steen och Ström gällande både försäljningspriset och hyrespriserna, säger Carl-Olof Bengtsson.

Nöjda idrottsföreningar
En av idrottsklubbarna i Växjö som ser Arenastaden som något väldigt viktigt för deras verksamhet är ishockeyklubben Växjö Lakers. För att deras satsning mot elitserien ska kunna bli verklighet så är den nya arenan som planeras, en avgörande faktor.

- Ska vi kunna etablera oss som ett elitserie-lag i framtiden så måste vi ha en ny arena, säger klubbens sportchef till Sveriges Radio Kronoberg.

Patrik Jihde
patrik.jihde@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".