Göteryds kyrkliga samfällighet vill inte ha tillbaka Artman

Från Göteryds kyrkliga samfällighet är kritiken på onsdagen stark mot att biskopen i Missionsprovinsen Lars Artman nu får tillbaka sin tjänst. Och man kommer göra allt för att han inte ska börja jobba igen.

Som vi berättade i nyheterna under morgonen har Helsingborgs tingsrätt ogiltligförklarat Svenska kyrkans avsked av Artman och därmed kan han få tillbaka sitt jobb.
Men arbetsgivaren Göteryds kyrkliga samfällighet kommer överklaga beslutet säger kyrkoherde Stefan Sträng.

Lars Artman vigdes till biskop i kvinnoprästfientliga Missionsprovinsen i april. Och av den anledningen ansåg Växjö stift att det inte längre var möjligt för Artman att tjänstgöra som präst inom svenska kyrkan.
Som en följd av det blev han först uppsagd från sitt jobb inom Göteryds kyrkliga samfällighet med en uppsägningstid på sex månader. Men samfälligheten nöjde sig inte med uppsägningen utan i juli blev han avskedad med omedelbar verkan.
Och det är ett avsked som nu Helsingborgs tingsrätt säger är fel och därför har Lars Artman nu tillfälligt fått tillbaka sitt arbete och lön. Och det har han fram tills dess att den rättsliga prövningen är helt avklarad. Ett besked som Artman själv mottog med glädje och han har ambitionen att nu åter arbeta som präst.
Men det anser inte kyrkoherde Stefan Sträng vid Götteryds kyrkliga samfällighet, som är mycket kritisk till tingsrättens beslut.

Kim Ohlsson
kim.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".