Striden om populär läkare i Markaryd avgjord

Den populäre läkaren Mogens Hjort Larsen blir kvar som allmänläkare i Markaryd. Det står klart efter att landstinget på onsdagen beslutat att sjukvårdsföretaget Swefi Care AB tar över driften av den privata läkarmottagningen i Markaryd från den 1 december. 

Det var i somras som det blåste upp till politisk strid kring läkaren Mogens Hjort Larsen efter att landstinget sagt upp avtalet till den sista november för att begära in nya anbud. Mogens Hjort Larsen tvingades då varsla en sjuksköterska och en sekreterare om uppsägning samtidigt som flera lokala politiker kraftigt ifrågasatte landstingets agerande, bland annat hävdade de att de nya anbudsvillkoren är så tuffa att det skulle bli svårt för Mogens Hjort-Larsen att fortsätta. En folklig opinion i Markaryd med omnejd ställde också upp och stöttade Mogens Hjort Larsen.
När landstinget nu beslutat att sjukvårdsföretaget Swefi Care tar över i Markayrd så kommer alltså den populäre allmänläkaren att bli kvar . Hur det blir med sjuksköterska, sekreterare och vilka lokaler verksamheten ska drivas i är därmot inte klart än, det säger Mihai Gurau, VD för Swefi Care till Sveriges Radio Kronoberg.
Swefi Care tar också över vårdcentralen i Lidhult.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se