Hyresförhandlingar på gång

Snart startar hyresförhandlingarna då 2007 års hyror ska bestämmas i Kronoberg.
Peter Svensson är förhandlingschef för Hyresgästföreningen Småland/Blekinge, och han har ambitionen att hyrorna ska sänkas eller förbli som de är idag.

Det är en sänkning eller en stillastående hyra som Hyresgästföreningen vill uppnå till 2007 i Kronoberg. Idag kostar en trea med 75 kvm runt 4600 kronor och kostnaden för hyresrätterna i länet är förhållandevis låga jämfört med övriga i landet, säger Peter Svensson.
Förra årets förhandlingar slutade med en måttlig höjning. I hela regionen Småland/Blekinge höjdes hyran med 0, 3 procent, trots att man då hade samma ambition som i år, med att sänka eller få en oförändrad hyra.
Peter Svensson såg dock inte den marginella höjningen som ett nederlag. Det triggade igång Hyregästföreningen att sätta egna krav på hyrorna, vilket överrumplade flera av de kommunala bostadsbolagen. Kostnaderna hade stigit i höjden och detta var ett sätt att försöka förhindra den situationen att fortskrida.

Och årets förhandlingar kan påverkas av detta. Hyresrätterna är de högst beskattade boendeformerna i landet säger Peter Svensson, och han hoppas kunna ändra på detta men tror att det kan bli svårare i år.
- Nu kanske företagen inriktar sig på att ta igen det man anser sig ha förlorat, säger han till Sveriges Radio Kronoberg.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se